Zona


Fara indoiala cel mai important element al Complexului de la Sambata de sus il constituie Manastirea Brancoveanu de la Sambata de Sus. Aflata pe valea raului Sambata, la poalele Muntilor Fagaras, manastirea este renumita ca loc de reculegere, mangaiere si intarire sufleteasca pentru credinciosii si vizitatorii ce se roaga ori poposesc in acest locas sfant.

Istoria Manastirii Brancoveanu incepe in secolul al XVI-lea prin intermediul unor marturii indirecte despre existenta manastirii prin mentionarea unor calugari de aici in diferite acte, dispersate, primele dovezi directe le avem din anul 1654, cand satul si mosia din Sambata de Sus au intrat in stapanirea lui Preda Brancoveanu, boier de loc din sudul Carpatilor.

Un mare renume a adus manastirii atelierul de pictura pe sticla. Se cuvine sa aratam ca scoala de zugravi, intemeiata de Brancoveanu la Sambata, a impamantenit aici stilul brancovenesc, mai intai in picturi murale la bisericile din aceasta parte a tarii, al carei leagan de formare a fost Sara Fagarasului, apoi in pictura pe lemn si arhitectura. Atelierul de pictura pe sticla unul dintre cele mai importante centre de pictura pe sticla din tara, fiind condus de Parintele Arhidiacon Calinic Morar. Aici se lucreaza intr-o maniera noua atat picturi traditionale pe sticla cat si creatii noi.

Muzeul Manastirii Brancoveanu detine astazi una din cele mai bogate colectii de picturi vechi pe sticla, apartinand secolelor XVIII-XIX, in mare majoritate executate in maniera popular-naiva, icoane pe lemn, predominant fiind stilul brancovenesc, vesminte preotesti si arhieresti, o colectie unica de carte veche, manuscrise, pergamente, scrisori, precum si o valoroasa colectie de obiecte de cult.

Pe latura vestica a incintei se afla locurile de odihna vesnica ale ultimilor mitropoliti ai Transilvaniei: Nicolae Balan, Nicolae Colan si Nicolae Mladin.

Sa amintim si cladirea "Academiei de la Sambata" construita intre anii 1997-2003 sub directa indrumare a I.P.S. Dr. Antonie Plamadeala si inaugurata la hramul Adormirii Maicii Domnului din anul 2003.

Home   |    Dotari   |    Timp Liber   |    Zona   |    Contact
creat de Nettech Design